Proč jsou mléčné potraviny důležité?

V současnosti mnoho lidí konzumuje dietu bez mléka a mléčných výrobků kvůli nesnášenlivosti, alergiím nebo náboženské víře. Jakékoliv zbytečné vyloučení mléka a mléčných výrobků z vaší stravy a neprovedení vhodných alternativních možností může mít velmi škodlivé účinky na vaše tělo a dlouhodobě ovlivnit vaše zdraví, proto je určitě nutné poradit se s lékařem.

Co obsahují mléčné výrobky

Mléčné výrobky obsahují množství snadno dostupných živin, z nichž nejpozoruhodnější jsou: vápník, protein, jód, vitamin A, vitamin D, riboflavin, vitamin B12 a zinek. Existují četné možnosti pro mléčné výrobky, které patří do tří hlavních kategorií:

Mléko: mléko se sníženým obsahem tuku nebo plnotučné mléko, ochucené, trvanlivé mléko, sušené mléko, odpařené mléko, sójové nápoje (obohacené nejméně 100 mg vápníku / 100 ml).

Zakysané mléčné výrobky: všechny jogurty včetně redukovaného tuku nebo plnotučné smetany, obyčejné a ochucené, sojový jogurt (obohacený vápníkem), acidofilní mléka, kefír, zakysané mléko, …

Sýry: všechny tvrdé sýry, redukované nebo plnotučné.

Kromě toho existuje několik mléčných alternativ, které obsahují přibližně stejné množství vápníku jako mléko, jogurt nebo sýr:

100 g mandlí se slupkou
60 g sardinky, konzervované ve vodě
½ šálku (100 g) konzervovaný růžový losos s kostmi
100 g pevného tofu

Obzvláště důležitý je nezbytný příjem mléčných výrobků během dětství a puberty, protože toto je období, kdy se buduje kostní hmota – co ovlivňuje zbytek vašeho života.

https://thehealthwiselife.com/importance-of-dairy-b0b44068742a