Tolerance má své hranice

U každého je tolerance laktózy na jiné úrovni a většinou postupně klesá s věkem. Proto je dobré se zamyslet, jaké množství mléka přijímamé a potřebujeme přijat dík látkám v něm obsažených.

Množství mléka, které sneseme, závisí na 3 faktorech:

  • kolik laktázy produkuje naše tenké střevo,
  • jaké volíme mléčné produkty,
  • jak si rozdělujeme konzumaci potravin obsahujících laktózu v průběhu celého dne.

Podle toho, kolik laktázy naše tělo produkuje, můžeme konzumovat více či méně mléčného cukru. Velká část dospělých trpících laktózovou intolerancí je bez obtíží při denní spotřebě laktózy do 12 g (odpovídá například 300 ml podmáslí).

Rozložení denní dávky laktózy (při intoleranci laktózy)

Předpokladem pro absenci problémů je, že nespotřebujeme celou denní dávku najednou, ale rozdělíme ji do několika částí.

Například, jeden pohár podmáslí (200 ml) obsahuje již 8 g laktózy. Tím jsme dosáhli už dvě třetiny své možné denní dávky. Je zřejmé, že taková porce je příliš velká. Pro naše tělo bude představovat velkou zátěž a povede ke vzniku problémů. Rozdělíme si stejné množství podmáslí na dvě porce za den, které pravděpodobně sneseme bez problémů. Vypijeme například jeden pohár podmáslí (100 g) na snídani a stejné množství na oběd. K předpokládané hranici snášenlivosti nám zůstávají ještě 4 g laktózy, které můžete zkonzumovat například odpoledne v podobě 125 g jogurtu. Je dobré vědět o podílu laktózy v jednotlivých potravinách.

Některé mléčné výrobky obsahující laktózu možná snášíme lépe než jiné – to záleží na způsobu zpracování. Zvláště výrobky z kyselého mléka bývají jen zřídka zdrojem problémů. Vyplatí se tedy ověřit, zda a kolik jogurtu můžeme sníst bez problémů.

A ještě je důležité podotknout, že citlivé střevo dělá méně trávicích potíží, když mají jídla přiměřenou teplotu. Vyhýbejme se proto ledovým nápojem a teplá jídla jezme pomalu – tím dostanou tu správnou teplotu a nezpůsobí nám pokles dobré nálady.

A o to nám jde také!

zdroje: Doris Fritzscheová: Intolerance laktózy